Millorem la comunicació amb els nostres fills

Durant l’etapa 0-3 anys els nens i nenes viuen canvis molt importants a tots els nivells, això fa que sigui difícil gestionar tot el que estan sentint i necessitin l’ajuda de l’adult perquè els acompanyi i els pugui guiar en aquest procés de canvis.

Com adults també ens trobem amb situacions complicades de gestionar però amb les eines adequades crearem un millor ambient.

 

És molt important utilitzar una comunicació efectiva tenint en compte tres coses:

1-Els nens i nenes no han de fer cas a tot el que els hi diguem. Quan no fan cas estem nosaltres per ajudar-los.

2-La repetició és un mecanisme matural d’aprenentatge.

Hem de buscar eines i estratègies ja que és totalment normal que dient les coses una sola vegada els infants no ho integrin.

3-No és el mateix no fer cas a no sentir-te. A vegades no volen escoltar i d’altres estan tant immersos fent alguna cosa que no senten els que els hi estem dient.

 

Quan un infant no fa cas pot ser no hi ha una bona conexió amb l’adult. Per contrapartida una bona conexió fa que l’infant tingui ganes de col.laborar i mostrar una actitut més positiva. És el mateix que fem molts adults.

 

LA REALITAT ÉS QUE JO NO PUC MODIFICAR L’INFANT, PERÒ SI CANVIO LA MANERA EN QUE EM COMUNICO AMB ELL TINDRÉ RESULTATS DIFERENTS.

 

Algunes coses que hem de deixar de fer per afavorir que l’infant respongui a les nostres indicacions és:

-Deixar de donar massa ordres. Si parem atenció a totes les que donem des del moment que s’aixequen veurem que son massa, i hem de valorar quines son realment necessàries i prescindir de la resta.

-Deixar de parlar a distància. Hem de parlar-li mirant-lo als ulls i posant-nos a la seva alçada per fer una bona conexió.

-Deixar de repetir moltes vegades i de la mateixa manera una cosa. Hem de buscar un altra estretègia si volem resultats diferents.

 

Algunes idees que ens poden ajudar a crear una bona conexió entre l’infant i l’adult són:

-Practica l’escolta real. Atura’t i fes atenció i si estàs parlant amb algú indica-li que quan acabis estaràs per ell.

-Conecta abans de corregir. És millor validar el que està fent i després demanar-li el que necessitem.

-Dir més vegades SI.

 

HEM DE TENIR MOLT CLAR QUE ELS INFANTS ENS APRENEN A NOSALTRES. NO HI HA CAP ESTRATÈGIA QUE FUNCIONI SEMPRE I AMB TOTS ELS INFANTS. EL QUE ENS SERVIRÀ AMB UN INFANT AMB UN ALTRE NO HO FARÀ O SIMPLEMENT FUNCIONARÀ EN UN MOMENT DIFERENT.

Es tracta de tenir moltes alternatives per a poder escollir quina utilitzem i si no funciona provem un altra.

 

Per comunicar-nos bé amb els infants:

-Hem de ser clars i específics.

-No enumerar llistats de coses a fer, dir d’una en una.

-Deixar un cert marge d’autonomia, sense dir exactament el que ha de fer. Deixem que pensi per ell mateix que ha de fer. A tots ens agrada sentir que tenim un cert marge de decisió en les coses que fem.

-No imposem !. Oferim-nos perque sàpiga que estem per ajudar. És molt important que els motivem a fer les coses amb un to de veu adient i una actitut positiva. Hem de fer-li sentir que som un equip i no un tu contra jo.

-Digues les coses amb bon humor, mai cridant.

-Formula dues opcions, com per exemple: és hora de vestir-se, vols la samarreta groga o la verda? Així li donem capacitat de decisió.

-Donem les instruccions sempre que puguem en positiu, i és més que probable que l’infant faci cas.

 

Vanesa Lazara.

Mare i educadora.

Article fet després de realitzar una formació sobre com gestionar la frustració dels nostres fills.

 

Desitjo que us sigui útil.

Per què els peus han d’estar sense sabates ( ni mitjons?)

El passat 5 de febrer vam poder assistir a aquest taller, a càrrec de la psicòloga Margarita Albós Travesset, per entendre millor …

Es parla sovint de quines són les competències que ha de tenir un bon docent aplicat de forma habitual a l’escola ordinària. …

La gran revolució que ja ha començat, malgrat que al meu entendre no amb la força necessària, és l’aprenentatge de les emocions …

© Escola Bressol Dames de Meritxell. Tots els drets reservats. 
Disseny web per Acom